Etusivu >> Bingo >> Bingon Historia - Kuinka bingo ja moderni bingo-peli syntyi

Bingon Historia - Kuinka bingo ja moderni bingo-peli syntyi

Bingon historiaBingo syntyi Italiassa 1530-luvulla, jossa pelattiin loton tapaista peliä nimeltään 'Lo Giuoco del Lotto D'Italia'. Peli saavutti nopeasti suuren suosion Italialaisten keskuudessa. Tätä ns. ”bingo lottoa” on pelattu Italiassa viikonloppuisin lähes tauotta tähän päivään saakka.

Italiasta bingopeli levisi Ranskaan 1700-luvun lopulla ja vuosisata myöhemmin meren yli Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa pelistä käytettiin aluksi nimeä ”beano”, koska siihen aikaan käytettiin papuja merkitsemään pelaajien korteista olleita numeroita. Beano saavutti nopeasti suuren suosion amerikkalaisten keskuudessa.

Amerikan Bingo
Moderni Bingo
Bingo Suomessa

Amerikan Bingo ja Edvin Lowe

Vuonna 1929 liikemies New Yorkista tuli seuraamaan peliä ja silloin se tapahtui, eräs voittava pelaaja huusi vahingossa ”Beanon” sijasta ”Bingo!!!” Tästä Edvin Lowe sai liikeidean ja niin bingoa alettiin tosissaan markkinoimaan New Yorkissa ja myöhemmin muuallakin Yhdysvalloissa.

Avukseen bingo-pelin kehittämiseen Edvin sai matematiikan professori Carl Lefferin, joka kehitti yli 6000 uniikkia bingokorttia, jotka mahdollistivat vain yhden voittajan kerrallaan. Ensimmäisissä bingoissa kortteja oli käytössä ainoastaan 24. Bingo-korttien kehittäminen osoittautui varsin haastavaksi ja ”Bingon isä” joutuikin työssään niin kovan paineen alle, että menetti lopulta järkensä, mutta sai työnsä kuitenkin valmiiksi ja tämän jälkeen bingon suosio kasvoi räjähdysmäisesti.


Moderni Bingo

Nykyään bingon pelaaminen on erittäin suosittua erityisesti Yhdysvalloissa ja siellä pelataankin viikottain yli 10 000 bingo peliä, liikevaihdon ollessa kymmeniä miljoonia dollareita. Bingoa pelataan kirkoissa, kouluissa, internetissä, isoissa ja pienissä bingosaleissa. Euroopassa nettibingo ei ole vielä saavuttanut yhdysvaltojen kaltaista suosiota, jossa se kilpailee nettipokerin ja Backgammonin kanssa, mutta tulevaisuudessa nettibingo tulee varmastikin kasvattamaan suosiotaan myös euroopassa.


Bingo Suomessa

Suomeen bingo saapui Ruotsista 1960-luvun lopulla. Suomessa bingopeli on vakiinnuttanut asemansa ja siitä löytyvät säännökset myös nykyisestä arpajaislaista. Bingoa ei yleensä pelata ainoastaan palkintojen takia, vaan se on myös sosiaalinen tapahtuma. Ihmiset tapaavat ja juttelevat toisilleen pelaamisen ohella. Bingoa käytetään usein myös apuna urheiluseurojen ja muiden järjestöjen varainkeräyksessä.